Členovia HZS pomáhali zranenému slovenskému turistovi

12.08.2012 Poprad

Vysoké Tatry 12. augusta (TASR) - Viac ako štyri hodiny trvala v sobotu (11.8.) večer záchranná akcia, počas ktorej členovia Horskej záchrannej služby (HZS) pomáhali slovenskému turistovi, zranenému pri zostupe od Chaty pod Rysmi.
HZS na svojej webovej stránke informovala, že turista sa počas zostupu pošmykol na reťaziach, ktoré zabezpečujú exponované miesta v skalnej stene.
"Pádom dlhým približne 50 metrov utrpel vážne poranenia hlavy na viacerých miestach a odreniny. Na urýchlenie zásahu bola nasadená letecká technika, ktorej sa však pre zlé počasie nepodarilo zásah realizovať," uvádzalo sa v správe.
K zranenému mužovi okamžite vyrazili štyria profesionálni a štyria dobrovoľní záchranári HZS. Po príchode na miesto nehody muža ošetrili a poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť.
Akciu sťažovalo nepriaznivé počasie, keď sa striedal dážď so snehom; záchranárom sa však mladého muža podarilo transportovať k Popradskému plesu, kde ho odovzdali privolanej posádke RLP.
HZS odporúča návštevníkom vysokohorského prostredia, aby sledovali vývoj počasia, pred túrou zhodnotili terén a dbali na výstroj. Záchranári upozorňujú, že zamračené počasie s dažďom, prehánkami a ojedinele aj búrkami má pretrvávať do konca víkendu. V polohách nad 1900 metrov nad morom treba počítať aj so snehovými prehánkami.
 

Vyberte región